fbpx

Од утре исплата на мартовските пензии, со дополнителни 1000 денари финансиска поддршка за пензионерите

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција на СДСМ, Лидија Тасевска, пратеничка на СДСМ

Почитувани граѓани, почитувани новинари,

Владата предводена од СДСМ на дело покажува вистинска грижа за сите граѓани.

Во време на глобална економска криза, преземаме мерки за заштита на животниот стандард на граѓаните.

Од утре започнува исплатата на мартовските пензии за околу 330.000 пензионери.

Секој пензионер на својата сметка ќе добие дополнителни 1.000 денари како помош во справувањето со последиците од кризата.

Овие 1.000 денари пензионерите можат да ги искористат за купување основни намирници или плаќање сметки, а оваа финансиска помош ќе трае во следните три месеци.

Благодарение на одговорните политики на СДСМ денес пензискиот фонд е стабилен, пензиите растат и се исплаќаат навремено.

За четири и пол години просечната пензија е зголемена за над 2.000 денари.

Веќе од септември следува ново историско највисоко покачување на пензиите, благодарение на новата методологија за усогласување на пензиите, усвоена низ дијалог со здруженијата на пензионерите.

Како одговорна партија преку Владата и институциите што ги раководиме, редовно и внимателно ги следиме движењата на светската економија и подготвени сме да преземеме дополнителни чекори за заштита на стандардот на граѓаните.

Повеќе пари во семејните буџети, помош и поддршка на домашната економија се приоритетите од кои се води СДСМ.

Благодарам

Последни вести