fbpx

Исплатени 89,4 милиони денари кон 5.851 млекопрпоизводител, инвестираме во земјоделството

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Гоце Георгиевски, комисија за земјоделие на СДСМ

Почитувани граѓани, почитувани новинари,

Владата предводена од СДСМ продолжува со вистинска грижа за сточарите и земјоделците.

Во услови на светска економска криза, во услови кога цената на храната рапидно расте на светскиот пазар, особено важно е да се поддржи домашното производство на храна и земјоделски производи.

Кон 5.851 млекопроизводител исплатени се 89,4 милиони денари за произведено и предадено кравјо, овчо или козјо млеко за периодот јуни и јули 2021 година.

Висината на субвенциите изнесува 3,5 денари по литар произведено и предадено кравјо млеко и 4,5 денари по литар за произведено и предадено овчо и козјо млеко во преработувачки капацитети запишани во регистарот на откупувачи на земјоделски производи.

Корисници на оваа мерка се земјоделските стопанства регистрирани како одгледувачи на говеда, овци и кози во Регистарот на одгледувалишта.

За производителите на мклеко обезбедивме дополнителен буџет од 140 милиони денари во Интервентниот фонд за поддршка по литар произведено и предадено кравјо, овчо и козјо млеко во домашни капацитети за период од 1 октомври 2021 до 30 септември 2022 година.

Почитувани,

СДСМ гради партнерски однос со сите земјоделци и преку одговорни навремени и ефикасни мерки покажува што значи вистинска грижа за земјоделството како клучна стопанска гранка.

Остануваме посветени на работа во интерес на граѓаните и домашното земјоделско производство.

Последни вести