fbpx

Мицкоски со нови бесмислици бега од одлуката, дали ќе го избере ЕУ блокот или Левица?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција Жаклина Лазареска, пратеничка на СДСМ

Почитувани граѓани, почитувани медиуми,

Нема посоодветно место од овде, од македонското Собрание да ги посочиме придобивките за граѓаните од стратешките одлуки кои мнозинството пратеници ги донесе.

Успеавме да го унапредиме македонскиот јазик и дома но и во Европската унија.

Потпишавме Договор за ФРОНТЕКС на официјален македонски јазик, без фусноти и додавки, со што го издигнавме на ниво на јазиците на ЕУ.

Фронтекст е прв Договор со ЕУ потпишан на македонски јазик. Со тоа, нашиот јазик е потврден во ЕУ и рамноправен со останатите јазици во Унијата и не може да биде оспоруван од никого.

Пропаднаа сите лаги и хистерии на ВМРО-ДПМНЕ и проруската Левица кои тврдеа дека јазикот ќе бил загрозен, ќе бил дијалект на бугарскиот јазик и други слични бесмислици со кои ја плашеа македонската јавност.

Да биде иронијата поголема, токму ВМРО-ДПМНЕ беа тие кои не гласаа и воопшто не беа присутни во пленарната сала кога се ратификуваше Договорот за македонскиот јазик во ЕУ.

Сега наместо ВМРО-ДПМНЕ да одговори дали ќе се приклучи на европскиот блок или ќе остане во заложништво на Левица, Мицкоски измислува нова глупост за наводно редифинарање на државата.

Очигледна е намерата Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ да побегнат од одлуката дали ќе се приклучат на проевропскиот блок или ќе останат со левица во анти ервопскиот.

Стар и веќе виден пристап на сеење лаги, како што беше за бугаризација, асимилација, мигранти, кантонизација и што ли уште не.

Време е за глас за Европа во македонското Собрание а не за нови бесмислени измислици кои немаат никаква врска со реалноста.

Христијан Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш ги повикуваме да размислат и конечно да одговараат:

Дали ќе се приклучат на европскиот блок или ќе остане во заложништво на Левица?

Последни вести