fbpx

Скопје назадува, ДПМНЕ не може една зоолошка градина да внесе во ЕУ (ЕАЗА)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Изјава за медиуми на Љубица Јанчева, координаторка на советничката група на СДСМ во Советот на Град Скопје

Само една и пол година откако ДПМНЕ ја презеде локалната власт во главниот град, Скопје тоне на секое поле.

Наместо да се развива, Скопје со ДПМНЕ и Арсовска назадува.

Последниот скандал е поврзан со Зоолошката градина, која во времето на СДСМ доживеа неверојатен развој и успешно се менаџираше.

Тоа што беше оставено, едно прекрасно катче за најмладите, но и за сите скопјани, ДПМНЕ го растура.

Со ДПМНЕ, наместо развој, Зоолошката градина се соочува со низа проблеми, а последно е тоа што го изгуби кандидатскиот статус за членка на Европската асоцијација на зоолошки градини.

Причината е неисполнување на договорите и нереализираните проекти.

Секогаш кога ДПМНЕ ќе добие власт, ова се случува – пропаѓање, нерезлизирани проекти, назадување.

Пропадна шансата за членство во престижната асоцијација, цел на која се работеше со години, а сегашната состојба значи губење на сериозна финансиска поддршка и спречување на нејзиниот развој.

Исфрлањето како член кандидат значи дека немаме право да аплицираме во наредните осум години и не смееме да соработуваме со ниту една зоолошка градина.

Најголема штета е што со влез на Скопје во ЕАЗА, зоолошката ќе беше независна од буџетот на Град Скопје и ќе се градеа нови проекти.

Тоа е вистинското лице на најнеспособната локална власт на ДПМНЕ во Скопје, на чело со градоначалничка којашто ја промовираа и за која ги убедуваа скопјани да гласаат.

Нема реализација на ниту еден проект повеќе од една и пол година. Нема бесплатен јавен превоз, нема нови 250 екоавтобуси, нема нови мегапаркови, а наследените проекти, како што се Универзална сала, мостот на булевар АСНОМ, БРТ не се релизираат.

ДПМНЕ не можат ниту една зоолошка градина да менаџираат и да ја внесат во ЕАЗА, а камоли да направат нешто повеќе.

Последни вести