fbpx

Нови 100 милиони евра поддршка од ЕУ, со уставните измени процесот на пристапување ќе се забрза

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Дарко Каевски, пратеник и портпарол на СДСМ

Почитувани,

Процесот на интеграција во ЕУ, носи реални, конкретни и видливи резултати.

ЕУ одобри макрофинансиска помош од 100 милиони евра за Република Северна Македонија, со кои Унијата го поддржува планот на нашата држава за справување со енергетската криза и реформите важни за евроинтеграцискиот процес.

Овие 100 милиони евра кои ќе се користат во 2023 и 2024 година, ќе бидат поддршка за фискалната одржливост и структурните реформи за фискално управување, даночната политика, управувањето со јавните инвестиции, јавно-приватните партнерства, деловното окружување, транспарентноста во државната помош, енергетската ефикасност, реформите во судството, како и борбата против корупцијата.

Ваквата поддршка е само последна во низата финансиска помош на ЕУ кон нашата држава.

Претходно, македонската држава доби и 60 милиони евра преку ИПАРД 2 програмата, нови, неповратни 97 милиони евра на располагање преку ИПАРД 3 програмата за модернизација на македонското земјоделство; 160 милиони евра за помош во ублажувањето на економските последици од пандемијата, како и грант од 80 милиони евра за справување со енергетската криза.

Сето ова се придобивки од процесот на интеграција кон ЕУ и доказ дека Унијата останува најсилниот и најпосветен наш партнер.

Затоа, процесот на интеграција кон ЕУ, мора да продолжи и затоа е важно реформите да продолжат, преку носењето на потребните уставни измени.

Секој пратеник, секој политички субјект има обврска и одговорност да даде поддршка на измените на Уставот со кои ќе направиме сериозен исчекор кон реализација на стртатешката цел – полноправно членство во ЕУ.

Секој koj работи на блокирање на европската иднина на земјава работи против стратешкиот интерес за членство во ЕУ и против самата Европска Унија

Секој што дејствува против стратешката цел за членство во ЕУ, работи и против македонскиот јазик во ЕУ.

А Мицкоски го прави токму тоа и на тој начин работи и против подобар животен стандард, повисок економски раст, повисоки плати и пристап до ново европски фондови.

Мицкоски треба да престане да одработува за туѓи интереси и да дејствува против ЕУ, а пратениците од ДПМНЕ, да се приклучат на процесот на реформите.

Последни вести