fbpx

СДСМ го штити и унапредува македонскиот јазик, изгласан новиот закон за негова употреба

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Даниела Николова, пратеничка на СДСМ

Почитувани,

СДСМ го шити и унапредува македонскиот јазик.

Во македонското Собрание пратениците го усвоија Законот за употреба на македонски јазик.

Се прошируваат областите во кои задолжително се употребуваат македонскиот јазик и неговото кририлско писмо.

Законот предвидува задолжително лекторирање на сите материјали, но и обврска за задолжително вработување на лектори по македонски јазик во сите јавни институции и органи на владата.

Го зајакнуваме инспекцискиот надзор, се основа Инспекторат за примена на македонскиот стандарден јазик.

Преземаме и конкретни мерки за зголемување на интересот кај младите да го изучуваат македонскиот јазик.
Создаваме можности за доделување стипендии на студентите кои студираат на Катедрата за македонски јазик.

Грижата и негувањето на македонскиот јазик е одлика на СДСМ. Македонскиот јазик денеска е признат во Обединетите нации, а со потпишување на Договорот со Фронтекс тој стана дел од јазиците кои официјално се користат во Европската унија. После 24 години, обезбедивме можност за 16 вработувања, од кои 13 научници, магистри и доктори на науки во Институтот за македонски јаик.

Со буџетски средства ја поддржавме дигитализацијата на сите картотеки во Институтот за македонски јазик, за трајна заштита на околу 5 милиони вредни записи на македонски текстови.

Го поддржавме и проектот за дигитализираниот „Толковен речник на македонскиот јазик“. Дигитализиран е и Правописот на македонски јазик.

СДСМ со своите резултати и мудри политички одлуки обезбеду ефективна заштита, негување, промоција и афирмација на македонскиот стандарден јазик!

Последни вести