fbpx

Костадиновска-Стојчевска: Младите се нашата иднина, 5000 денари младински додаток и европски плати дома

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Коносителната на листата за пратеници на СДСМ во петтата изборна единица изјави дека програмата на СДСМ има реален план за побрзо да им ја донесеме на младите Европа дома.
,,Одлучни сме да продолжиме да создадеме посолидарно, еднакво и посигурно општество за младите. Нудиме: Европска детска гаранција, за 35 илјади млади учество во програмата Гаранција за млади, зголемување на износот на младинскиот додаток од 3.000 на 5.000 денари месечно, наброи Костадиновска-Стојчевска дел од мерките за млади кои СДСМ ги воведува во следниот мандат.

Таа нагласи дека младите остануваат во фокусот на социјалните политики, а доказ за тоа е планот за домување за млади до 29 години и за првпат воведувањето на софтвер за младинска работа.

Во продолжение интегрален текст од изјавата на Костадиновска-Стојчевска:

,,Одлучни сме да продолжиме да создадеме посолидарно, еднакво и посигурно општество за младите. Нудиме: Европска детска гаранција! За 35 илјади млади учество во програмата Гаранција за млади! Зголемување на износот на младинскиот додаток од 3.000 на 5.000 денари месечно. Достапно, пристапно и квалитетно образование. Студенски ваучери за сместување. Младинско учество во сите области! План за домување за млади до 29 години. Младински центри во секоја општина! И за првпат воведуваме софтвер за младинска работа. Младите се нашата иднина и затоа ги направивме рамноправни во одлучувањето. А во следниот формираме институционален партнер на младите, Министерство за млади. Младите остануваат во нашиот фокус. Спроведуваме младински наставни програми на Европската Унија кои поттикнуваат финансиска независност, креативност и иновативност. Имаме реален план за побрзо да им ја донесеме Европа дома. Младите заслужуваат европска иднина и европски плати во нашата држава. Младите заслужуваат да бидат жители на Европа. Наша обврска е да им обезбедиме иднина каква што сакаат и заслужуваат. Нема откажување од иднината.”

https://youtu.be/AzdK0dpOkaY

Последни вести