fbpx

Честитка по повод големиот христијански и државен празник Свети Климент Охридски

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

По повод големиот хрстијански и државен празник Свети Климент Охридски, претседателот на СДСМ, Зоран Заев, упати честитка до сите граѓани од православна вероисповед.

Во честитката се вели:

„Во мое име и во името Социјалдемократскиот Сојуз на Македонија го честитам големиот христијански празник Свети Климент Охридски на сите православни верници.

Чествувањето и почитувањето на делото на основоположникот на Охридската книжевна школа и творецот на кириличното писмо, Свети Климент Охридски, кој целиот свој живот го посветил на просветителство и описменување, е од огромно значење за зачувувањето и унапредувањето на македонската култура и цивилизациските вредности со универзално значење.

Со одбележувањето на овој ден, се потсетуваме и на суштинското значење на солидарноста и почитувањето на заедничките вредности кај луѓето. Дела на Свети Климент Охридски не обврзуваат сите нас, патеките на меѓусебно разбирање, почитување и помагање да ги промовираме, да ги следиме и заеднички да ги поттикнуваме.“

08.12.2015
ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести