2021 ,е година на антикорупција, секој што ќе го прекрши законот мора да се соочи со одговорност

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Борбата против криминалот и корупцијата е врвен приоритет за СДСМ, а со стратешката рамка „Акција 21“ на Владата, оваа борба станува посилна и поефикасна со зајакнување на сите капацитети кои се борат против високата корупција.

Ова е време на ред, правда и дисциплина. Секој што ќе го прекрши законот, ќе мора да се соочи со одговорност, без разлика дали е функционер или не. Време е за поставување ред во институциите.

Во првите шест месеци од годинава, во соработка со УСАИД ќе се спроведе тест за проценка на интегритетот на членовите на Владата и нивните советници и надворешни соработници, со цел подобро воочување на евентуални слабости во поединечните сектори со што корупцијата ќе се превенира навремено.

Започнува и реализација на проектот за Интероперабилност меѓу антикорупциските институции кои одговараат пред Владата, со што се овозможува безбедна и ефикасна размена на податоци по електронски пат за предмети поврзани со корупција.

На овој начин се очекуваат брзи и ефикасни резултати во решавањето на случаите за кои постои сомнеж за корупција, веќе никој нема да смее да затајува, забавува и закочува случаи во кои постојат сомнежи за корупција.

Следува зајакнување на правниот систем преку доекипрање и дигитализација на истражните центри во Јавното обвинителство, како и електронски систем за инспекција.

Граѓаните треба да ја препознаваат корупцијата и не треба да се плашат, ниту да се двоумат да ја пријават. Се воведува повикувачки број преку кој сите лица и физички и правните ќе можат да пријават ненавремено постапување на надлежните институции по однос на нивните поднесени барања.

СДСМ како одговорна партија ги носи европските стандарди дома и се води по принципот нулта толеранција кон корупцијата.

Така се гради праведно и правично општество, така се гради држава што оди напред.