fbpx

ВМРО-ДПМНЕ да престане да шири лажни вести, ниеден ученик нема да остане без учебници

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

 

Кој што прави ВМРО-ДПМНЕ или шири лажни вести или се однесува деструктивно на штета на граѓаните, а со денешната прес-конференција ги прави и двете истовремено.

Не е точно дека дури десет отсто од ученици во новата учебна година ќе останеле без учебници како што шпекулира денеска деструктивното ВМРО-ДПМНЕ.

Како што јавно објави Министерството за образование и наука од следната година ќе примени комбиниран начин на учење, односно за учениците од прво до трето одделение ќе се обезбедуваат хартиени учебници, додека за учениците од четврто и погорните одделенија се обезбедуваат дигитални учебници како прва опција. Во случај некој ученик да има потреба од печатен учебник, училиштето каде посетува настава има обврска тоа да го обезбеди

ВМРО-ДПМНЕ е најмалку повикана да зборува за дискриминација кон ученици бидејќи токму оваа партија со години ги дискриминираше ученици и наставниот кадар и системски му наштетуваше на образованието.

Преку новиот Закон за учебници се елиминираат нелогичностите во содржините кои ВМРО-ДПМНЕ со децении ги дозволуваше и така уништуваше генерации на ученици.

ВМРО-ДПМНЕ не може да се помири што денес образованието се осовременува, се адаптира на новите можности, се развива и носи шанса за надоградување на воспитно-образованиот процес, па затоа постојано шири лажни вести и шпекулации околу образованието.