Николовски за 30 години СДСМ: Заедно со граѓаните продолжуваме да носиме храбри одлуки што водат напред

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Видео обраќање на генералниот секретар на СДСМ Љупчо Николовски на онлајн настанот по повод 30 години СДСМ

Другарки и другари социјалдемократи,

Нашето македонско, прогресивно социјалдемократско семејство слави голем јубилеј: 30 години посветени на граѓаните, на татковината, на општото добро.

Гордост е да се биде дел од СДСМ! Гордост е да се биде дел од државотворна партија која дала толку многу за сопствената татковина, сопствениот народ, за граѓаните.

Уште од далечните 90-ти години започнува тој пат на историски успеси за кој сведочеа тогашните генерации.

На успесите на првиот претседател Киро Глигоров, но и политиките на Владите предводени од СДСМ кои го пробиваа патот до меѓународно признавање и градењето суверена, модерна европска држава.

Токму СДСМ обезбеди иднина на новите генерации во независна македонска држава, по мирен пат во која гласот на граѓаните е светост.

Од тогаш до денеска, 30 години се преплетуваат и се надополнуваат политиките на СДСМ и патот по кој чекори нашата татковина.

Заедно со граѓаните срушивме режим, донесовме слобода и демократија. Денес, заедно со граѓаните градиме просперитетна држава на еднакви граѓани која чекори напред.

Ја остваривме една од двете стратешки цели, станавме 30 земја членка на НАТО и го забрзавме процесот на интеграција во ЕУ.

Преку домаќински и одговорни политики создадовме силна, развојна и конкурентна македонска економија што носи повисок животен стандард и шанса за сите. Економија за граѓаните, за работниците, земјоделците, за сите.

Борбата против криминалот и обезбедување правда за сите е темелна вредност на нашите денешни политики.

И во внатрешното партиското дејствување поставивме нови стандарди на политичката сцена. Со новиот начин на работа по мерит систем го градиме СДСМ како најдемократска, најотворена и најсовремена политичка партија во земјава.

Продолжуваме со дополнителна демократизација на партијата, го дигитализираме СДСМ и го отвораме за нови членови, за нови идеи и погледи.

Во тој процес се потпираме на младите како никогаш досега. Со мерки и политики отвораме шанси за секој млад човек, да се вклучи во промените, да ја искористи шанса и тука да гради иднина.

Силно вложуваме во иновативноста која е гарант за развој и напредок на целото општество, гарант за поголеми можности за младите.

Иако се соочувавме со бројни предизвици успеавме да обезбедиме правда за сите, денес институциите бескомпромисно се борат против криминалот и корупцијата, правниот систем дејствува професионално, независно и неселективно.

Тоа е уште една важна алка во градењето отворено, прогресивно и демократско општество.

Почитувани социјалдемократи,

Пред нас се сериозни и важни процеси. СДСМ повторно заедно со граѓаните ќе носи храбри одлуки со кои државата ќе оди напред, кон развој и интеграција.

Да продолжиме заедно да работиме силно и посветено. Светла да и биде иднината на нашата татковина, на нашиот народ!

Нека е честит 30 тиот роденден!

Да живее Социјдемократскиот сојуз на Македонија.