fbpx

Продолжуваме со реализација на конкретни мерки и политики за унапредување и афирмација на македонскиот јазик

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштенеи за јавност

Владата предводена од СДСМ и премиерот Зоран Заев реализира конкретни мерки и политики, кои обезбедуваат зачувување, унапредување и афирмација на македонскиот јазик како темел на македонскиот идентитет.

Токму Владата предводена од СДСМ, пред две години, 5 мај го прогласи за Ден на македонскиот јазик, во чест на 5 мај 1945 година кога е усвоена азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо.

Оваа година, токму на 5 мај беше промовиран и дигитален толковен речник на македонски јазик со над 100 илјади зборови.

Јазичното богатство во толковниот речник на македонскиот јазик е уште едно сведоштво за различноста и посебноста на македонскиот јазик во словенскиот свет и за неговата автентичност во светската листа јазици.

Донесен е и нов Закон за употреба на македонскиот јазик, кој опфаќа негова заштита, унапредување и збогатување.

Владата усвои мерки кои предвидуваат афирмирање на македонскиот јазик на странските универзитети, како и Фонд за поддршка за изработка на научни дела посветени на македонскиот јазик, со цел за негово уште поголемо унапредување.

Како одговорна партија продолжуваме со вистинска грижа за македонскиот јазик.

Последни вести