fbpx

Шилегов: Скопје веќе не е за едни мајка, а за други маќеа, во Бутел и во Скопје победуваме во првиот круг

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Градоначалникот на Скопје Петре Шилегов на митингот во скопската Општина Бутел своето обраќање го започна со најава дека во Бутел и во Скопје СДСМ и коалицијата „Најдоброто за мојата општина“ победуваат уште во првиот круг од изборите: „Во Бутел изминатиот мандат вложивме многу затоа што 30 години ВМРО-ДПМНЕ ја забораваше оваа исклучително важна општина за развојот на нашето Скопје. Скопје веќе не е за едни мајка, а за други маќеа, како што беше кога урбаната мафија од ВМРО-ДПМНЕ го бетонираше Скопје со мегаломанскиот проект „Скопје 2014“, кој ги продлабочи поделбите, конфликтите и разликите помеѓу центарот и периферијата на Скопје“, потенцираше Шилегов.

Шилегов ги истакна најголемите инфраструктурни зафати завршени во Бутел: „Со изградбата на булеварот „Христијан Тодоровски Карпош“ обезбедивме побрз излез на скопската обиколница преку модерно булеварско решение со тротоари, вело-патеки, лед осветлување, средишно и странично зеленило. Исто и некогашната улица „Босна и Херцеговина“ сега е булевар со велосипедски и пешачки патеки, ново зеленило и ново осветлување. Ги реконструиравме улиците „Александар Урдаревски“, „Лазо Трповски“ и „Боца Иванова“, а започнуваме и со реконструкција на улицата „Бутелска“, додаде Шилегов.

Шилегов ги најави и идните инфраструктурни зафати во Бутел: „Во наредниот мандат го пробиваме булеварот „Хрватска“ и ќе го продолжиме бул. „Словенија“ до Ѓорче Петров и со тоа северниот магистрален прстен конечно ќе стане целина. Со тоа се остварува долгогодишниот сон за поврзување на Бутел и Автокоманда со булеварско решение од булеварот „Босна и Херцеговина“ и „Христијан Тодоровски – Карпош“ до Естекада. Новиот булевар оди заедно со нови линии на јавниот превоз, нови велосипедски и пешачки патеки“, најави Шилегов.

Шилегов укажа дека „Во овој дел од градот целосно се реконструирани средните училишта „Арсениј Јовков“ и „Зеф Љуш Марку“, а обезбедени се и прочистувачи за воздух за секоја училница“.

Во делот на зеленилото, Шилегов нагласи дека само во Бутел подигнати се над 73.000 метри квадратни нови и реконструирани паркови површини, со засадени над 1.800 садници.

На крај, Шилегов ги повика бутелчани да излезат на гласање на 17 октомври: „Драги мои бутелчани, останаа уште 4 дена до денот кога заедно ќе ја прославиме големата победа. Разговарајте со вашите пријатели, посочете ги очигледните разлики меѓу нас и нив, секој глас е важен. Затоа е важно да излеземе на 17 октомври и да избереме континуитет за европско, уредно и зелено Скопје“, нагласи Шилегов во своето обраќање пред жителите на Бутел.

Последни вести