fbpx

Започна постапката за кандидирање за претседател на СДСМ, изборите на 12 декември

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Централниот одбор на СДСМ на синоќешната седница донесе одлука за започнување на процесот за организирање внатрепартиски непосредни избори за претседател.

СДСМ како најголема, најпрогресивна и најдемократска партија, новиот претседател ќе го бира 12 декември.

Кандидат за претседател на СДСМ може да биде секој член кој ги исполнува условите наведени во Статутот и Правилникот за одржување внатрепартиски избори, меѓу кои што стои дека кандидат за претседател на СДСМ може да се кандидира лице со најмалку 5 години членство во СДСМ и најмалку еднаш да бил избран од страна на Конгресот на СДСМ за член на некој од органите на партијата.

Постапката за кандидарање започнува денеска и ќе трае седум дена.

Право на глас на изборите има секој член кој активно ќе се регистрира. Можности за активна регистрација има две, преку онлајн платформата АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЈА, достапна на банер поставен на веб страната на СДСМ (https://sdsm.org.mk/).

И втора можност, преку општинските организации на СДСМ.

Активната регистрација на членовите започнува денеска и ќе трае седум дена.

СДСМ продолжува да реализира високи демократски принципи, да поставува нови стандарди на политичката сцена, како единствена партија која својот претседател го бира на непосредни, внатрепартиски избори, каде право на глас имаат сите членови.

Сите документи, обрасци, правилници и информации во врска со предвремените директни внатрепартиски избори во СДСМ се достапни на следниот линк: https://sdsm.org.mk/vonredni-vnatrepartiski-izbori или на официјалната интеренет страница на партијата.