fbpx

Граѓаните се уморни од избори, новата влада има мандат до 2024 година, предвремени парламентарни избори нема да има

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Зад барањето за предвремени избори од стана на Христијан Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ се крие единствено нивната пуста желба да се дограбаат до власт по секоја цена.

Парламентарното мнозинство е стабилно и изгласа нова влада со мандат до 2024 година а нејзиниот легитимитет лежи во парламентарните избори во 2020 година.

ВМРО-ДПМНЕ од тие избори па до дненеска не понуди ништо ново, ништо различно од тоа што го нудеа тогаш, а токму таквите политики и кадровски решенија беа поразени на парламентарните избори во 2020 и ВМРО-ДПМНЕ не ја доби довербата да ја води државата.

Граѓаните веќе гледаат што се случува со општините и со градот Скопје во кои победија кадри од редовите на ВМРО-ДПМНЕ. Блокирани проекти, партизација на општините, се трошат по 6000 евра за чоколади и апетисани, едноставно се врати политиката „Немаме за леб трошиме за чоколадо“.

Барањето за брзи избори го покажува стравот на Мицкоски дека веќе се гледа неспособноста на градоначалниците од ВМРО-ДПМНЕ, но стравот од пресуди во судските процеси за тоа уште колку пари се украдени од партиската каса на ВМРО, како е направена белата палата во која се сместени Мицковски и „новите кадри на ВМРО“.

Граѓаните се уморни од постојани избори и очекуваат од овој состав во Собранието да реализира што е можно повеќе од ветувањата што партиите ги даваа на изборите во 2020 година.

Државата заслужува една влада и партиите што го чинат парламентраното мнозинство да истераат цел мандат и потоа аргументирано пред следните избори да се расправа дали успела таа влада да ја спроведе својата програма.

Повеќе од 15 години немало влада која заокружила цел мандат и на тоа мора да му се стави крај, предвремени парламентарни избори нема да има.