fbpx

Oд март минимална плата од 18.000 денари, го исполнуваме ветеното пред граѓаните

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Владата предводена од СДСМ одново докажа дека силно го вреднува трудот на работниците и остана доследна на заложбата за повисока минимална плата.

Постигнат е договор преку Економско социјалниот совет, од мартовската плата, како што ветивме, минимална плата ќе изнесува 18.000 денари.

80.000 работници ќе добиваат повисока нето плата за околу 45 евра.

За неполни пет години минималната плата ја зголемивме двојно, односно од 9.000 на 18.000 денари.

Владата предводена од СДСМ ќе ги субвенционира придонесите од разликата од покачувањето, до крајот на годината.

Со ова решение им излегуваме в пресрет и на граѓаните и на стопанството, бидејќи е важно да имаме задоволни и мотивирани работници но и силно стопанство кое ќе придонесе за поголем економски раст.

Продолжуваме да обезбедуваме повисоки плати и повеќе пари во семејните буџети и повисок животен стандард за граѓаните.

Последни вести