fbpx

СДСМ ја покачи минималната плата, следува и раст на пензиите

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Грижата за работниците е еден од врвните приоритети на СДСМ бидејќи тие се нашата најголема вредност.

Успеавме и во време на економска и енергетска криза да обезбедиме 80.000 работници веќе од први април да добиваат минимална плата од најмалку 18.000 денари.

Ова законско решение е резултат на конструктивен социјален дијалог меѓу новата Влада предводена од СДСМ, синдикатот и работодавачите.

За само четири и пол години двојно ја зголемивме минималната плата, којашто во 2017 изнесуваше само 8.800 денари.

Растот на минималната плата ќе доведе до раст и на останатите плати. Следува и ново зголемување на пензите откако со редовно законско усогласување минатиот месец се зголемија за 2.9 отсто.

Во тек е дијалогот со сите засегнати страни за нова методологија која ќе овозможи континуиран раст на пензиите во иднина.

Преку навремени и ефикасни мерки и политики го подобруваме економскиот стандард на работниците и на околу 330.000 пензионери.

СДСМ останува посветена на унапредување на животниот стандард на граѓаните и во таа насока ќе продолжиме да работиме.

Последни вести