fbpx

Седница на Извршниот одбор на СДСМ, се преземаат мерки за заштита на стандардот на граѓаните

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Синоќа се одржа седница на Извршниот одбор на СДСМ на којашто на дневен ред беше актуелната состојба во земјава, по воената агресива врз Украина. Се разговараше за мерките за заштита на стандардот на граѓаните и економијата, за спречување на ценоцен шок и справување со последиците од глобална енергетска криза.

Претседателот на СДСМ и премиер, Димитар Ковачевски, информираше дека Владата внимателно го следи состојбите дома и надвор и навреме презема соодветни мерки за да се зачува стандардот на граѓание и економијата.

Граѓаните треба да бидат спокојни, како членка на НАТО нашата безбедности и сигурност е гарантирана.

Земјата има задоволителна количина прехранбени производи, нафтени деривати во стоковите резерви. Со преземените мерки на Владата не се очекува ценовен шок на основните прехранбени производи.

Во моментот нема потреба да се стават во функција стоковите резерви, институциите продолжуват со снабдување на државните резерви а се разгледуваат и евентуалните потреби за дополнително зајакнување на динамиката на резерви.

Централната банка изминатиот период информираше дека девизниот курс на денарот е стабилен а стабилна е состојбата и со девизните резерви.

Следејќи ја ситуацијата Владата предводена од СДСМ веќе подготвува нови пакети за помош на граѓаните и економијата, врз основа на анализи.

Продолжува социјалниот дијалог, по покачувањето на миниминалната плата се работи на методологија за ново покачување на пензиите како и за дополнителна помош на пензионерите во услови на криза.

Согласно одлуката на членовите на Извршниот одбор, на оваа седница, Дарко Каевски е избран за портпарол на СДСМ, по изборот на Костадин Костадинов за градоначлник на Струмица.

Последни вести