fbpx

Прекин на наставата е на штета на децата, СОНК да се врати на дијалогот

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Дијалогот е единствен начин да се дојде до решенија, без било какви уцени. Сосема разбирлива е потребата од достоинствено вреднување на трудот на секој работник, секако и на наставниците.

Правото на штрајк е уставно загарантирано право, но исто така уставно загарантирано е и правото на образование.

Апелираме СОНК да се врати на дијалогот, да продолжат разговорите, наставниците да се водат од најдобрите интереси на учениците.

Да не се дозволи штрајкот да влијае на прекин на наставата или на продолжување на учебната година.

Прекин на наставата ќе резултира со работни саботи или пролонгирање на учебната година и пократок летен распуст затоа што наставната програма мора да биде целосно реализирана.

Ова негативно ќе се одрази и на уписите, полагањето на државната матура, но и полагањето на стручен испит за околу петстотини наставници.

Тоа е на штета на воспитно-образовниот процес, на учениците, на матурантите.

Токму затоа и УНИЦЕФ предупреди дека децата не можат да си дозволат прекин во наставата.

Последни вести