fbpx

Децата и образовниот процес се најважни, раководството на СОНК да ги напушти уцените

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Правото на штрајк е уставно загарнтирано, но исто така и правото на образование.

Во оваа ситуација, раководството на СОНК се одговорни за тоа што учениците не го остваруваат правото на образование.

Владата предводена од СДСМ предложи конкретен предлог за зголемување на платите во образованието и детската заштита од 10 проценти или во просек над 2500 денари.

Во време на глобална криза кога владата прави се да го заштити стандардот на граѓаните и спречи ценовни шокови.

Во време кога течат законските рокови за усогласување на минималната плата.

СОНК со одбивањето на оваа понуда ги продолжува уцените на штета на образовниот процес на учениците и ги става личните интереси пред интересот на децата.

Тоа што СОНК смета дека 10 отсто или покачување на платите меѓу 2500 и 3000 денари не е доволно не може да се смета за разумен став туку за притисок, со што е јасно дека СОНК личните интереси ги става пред оние на децата.

Од 2017 до денес, СДСМ платите ги покачи за 21%. Со овие дополнителни 10% тоа би значело 31% покачување што за СОНК во услови на светска економска криза е недоволно.

За споредба, од 2011 до 2016 година во времето на ВМРО-ДПМНЕ платите во образованието беа покачени за само 4%.

Раководството на СОНК треба да одговори зошто тогаш на толку мали плати немало уцени.

Исто така е прашање зошто СОНК цела година молчи за блокирањето на Законот од страна на ВМРО-ДПМНЕ на Законот за наставници и стручни соработници во кој меѓу другото има и решение за раст на платите.

Владата предводена од СДСМ нема да се откаже од зголемување на платите во образованието и детската заштита, но СОНК треба да ги напушти уцените, да продолжи наставата бидејќи децата и учениците се најважни.

Последни вести