fbpx

Ковачевски: Пратениците да бидат одговорни, избрани се од граѓаните и треба да работат за нив

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Пратениците треба да бидат одговорни бидејќи се избрани од народот и треба да работат за потребите и унапредувањето на животот на граѓаните, рече денеска во одговор на новинарско прашање претседателот на СДСМ и премиер, Димитар Ковачевски.

Тој ги повикика пратениците од сите политички партии на одоговорно постапување во време кога Европа и светот се соочуваат со најголема криза од Втората светска војна чии последици се рефлектираат и кај нас.

„Пратениците мора да бидат одговорни бидејќи се избрани од народот и треба да работата за потребите и за унапредувањето на животот на граѓаните. Ова е можеби најкризната година после втората светска војна, а според она што го гледаме во моментов не очекува и најтешката зима со којашто се има соочено нашата генерација и генарациите пред нас.“ рече претседателот на СДСМ Димитар Ковачевски.

СДСМ е партија којашто докажала дека секогаш низ дијалог ги носи своите политики, а тоа може да се види особено во мандатот на оваа нова влада, додаде претседателот Ковачевски.

„Јас кажав дека сум отворен и сум отворен и Владата е отворена, ако ги погледнете првите 100 дена од работењето на оваа Влада тогаш ќе заклучите дека сите одлуки кои се носеа, се носеа низ еден инклузивен процес. Би започнал со зголемувањето на минималната плата, таа се носеше низ инклузивен процес со сите синдикати, потоа зголемувањето на пензиите низ процес со сите здруженија на пензионери односно со најголемата асоцијација на пензионери, воведувањето односно подготовката на 26 анти-кризни мерки пакет тежок 400 милиони евра се направи низ инклузивен процес со сите стопански комори, со сите претставници на академската заедница со најеминантните економисти од државата. На тие консултации не дојдоа единствено двајца еминентни економисти меѓутоа членови на тела на ВМРО – ДПМНЕ, не дојдоа, не ја прифатија поканата да дојдат. Исто така во парламентот се одвива најнормална парламентарна дебата во која учествуваат сите политички партии. Јас имам дневни контакти со претставници на политички партии. Што се однесува до соработката во парламентот и вашето прашање во однос на најавите на опозицијата. Јас, кажав вчера и пред тоа дека се работи за неодговорен односно, инфантилен однос од страна на претседателот на опозицијата кој врши мобинг на неговите пратеници да блокираат во Собрание нешто што не треба да се блокира. Собранието треба да претставува место каде се носат закони, каде се унапредуваат закони. Тие закони се носат за граѓаните и компаниите кои ја унапредуваат оваа држава. Само како пример, веќе има во Собранието неколку закони коишто се подготвени на барање на инвеститори како што е инвеститорот каде што сме денес коишто го унапредува неговото работење и којашто законска измена ќе им овозможи забрзување на нивниот производен процес и на логистичките процеси и ќе ја зголеми нивната продажба, а тоа ќе значи зголемување на бројот на работни места и секако зголемување на платите на постојните вработени“ рече Ковачевски.

Со блокирање не се прави штета на Владата, на Собранието, туку се прави штета единствено на компаниите и на граѓаните на државата рече претседателот Коваевски.

 

Последни вести