fbpx

СДСМ обезбеди историски најголемо покачување на платите во образованието во време на криза

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Дијалогот на Владата предводена од СДСМ со СОНК успеа.

Во време на светска економска и енергетска криза, постигнавме договор за зголемување на платите во образованието во висина од 15 осто, од септември оваа година, односно зголемување во просек од над 3.500 денари.

СДСМ обезбеди историско најголемо зголемување на платите во основното и средното образование. Досега во образованието платите во три наврати се зголемија за 21 отсто.

За само пет години, платите во образованието вкупно се зголемуваат за 36 отсто.

За споредба, во времето на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ, платите во образованието се зголемија за едвај четири отсто.

Важно е да се напомене и дека платите на оние што штрајкуваа ќе бидат исплатени, но и дека следува изработка на нова методологија за континуиран раст на платите во образованието секоја година, без тоа да зависи од нечија политичка волја или одлука.

СДСМ секогаш бил и ќе остане на страната на работниците.

Како одговорна партија, продолжуваме посветено да работиме на подобрување на животниот стандард на граѓаните дури и во услови на најголема економска криза.

Последни вести