fbpx

Живковиќ на граѓанска трибина во Валандово: Минималната плата расте на 14.500 денари, ќе се искачи и до 16.000 денари

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Над 120.000 граѓани добиваат повисока социјална помош која е повисока до 300 отсто, 20.300 деца добиваат детски, а 8.000 деца добиваат образовен додаток. До крајот на реформата 70.000 деца треба да добиваат додатоци, истакна претседателот на Комисијата за труд и социјална политика на СДСМ Милан Живковиќ.

Мининалната плата ја зголемуваме на 14.500 денари за сите секотри, и таа ќе продолжи да расте и треба да ја зголемиме на 16.000 денари онака како што ветивме, истакна Живковиќ.

Ги вадиме најсормашните граѓани од сиромаштија, ја воведоме и социјална пензија од 6.000 денари. Над 12 илјади стечајни работници сега добиваат надомест до пензија од 8.600 денари до пензија, дополни Живковиќ.

 

 

Последни вести