fbpx

Платите продолжуваат да растат, над 1.700 вработени во социјалната заштита добиваат плати зголемени за над 4.300 денари

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Владата предводена од СДСМ продолжува со реализација на реформите што ги унапредуваат системите на детска и социјална заштитата.

Платите продолжуваат да растат.

Со јунската плата, стручниот кадар во градинките доби покачување од над 3.000 денари, со што над 3.100 лица кои се вработени како воспитувачи, негователи, стручни работници и стручни соработници-педагог, психолог, логопед, дефектолог и други за вршење на работи поврзани со дејноста згрижување и воспитување на деца од предучилишна возраст добиваат значително повисоки плати.

Исто така, усогласено со Колективниот договор, повисоки плати добива и помошно техничкиот персонал во градинките.

Продлжува и реализацијата на реформите кои го унапредуваат системот на социјална заштита, се враќа достоинството на професијата.

Од јунската плата во секторот социјална заштита платите се зголемуваат во просек за 22 отсто, односно за 4.367 денари во нето износ во просек по вработен.

Зголемувањето на платите се спроведува согласно Законот за вработените во јавниот сектор и со него се опфатени 1.170 вработени.

Веќе во септември предвидено е ново зголемување за 5 отсто.

Како одговорна партија остануваме посветени на унапредување на социјалната и детската заштита, градиме систем кој се грижи за децата и граѓаните .

Последни вести