fbpx

Вработените во детските градинки добиваат повисоки плати за 16 отсто, се унапредува системот на детска заштита

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Владата предводена од СДСМ продолжува со реализација на реформите што го унапредуваат системот на детската заштита и обезбедуваат повеќе пари кај граѓаните.

Платите продолжуваат да растат.

Со јунската плата, стручниот кадар во градинките доби покачување 16 отсто или од над 3.000 денари во нето износ по вработен.

Новото покачување на платите значи дека над 3.100 лица кои се вработени како воспитувачи, негователи, стручни работници и стручни соработници-педагог, психолог, логопед, дефектолог и други за вршење на работи поврзани со дејноста згрижување и воспитување на деца од предучилишна возраст добиваат значително повисоки плати.

Воедно, усогласено со Колективниот договор, повисоки плати добива и помошно техничкиот персонал.

Во септември е планирано ново покачување на платите од 5 отсто, со што вработените во детска заштита за една година ќе имаат зголемување од 21 отсто што е најголемо досега.

За само 2 години Владата предводена од СДСМ покажа што значи вистинска грижа во сферата на условите за работа во детска заштита.

Владата предводена од СДСМ во соработка со Министерството за труд и социјала останува посветена во подобрување на условите за работа во детска заштита и продолжува да имплементира мерки кои го унапредуваат раниот детски развој кој има клучна улога во понатамошниот развој на секое дете.

Последни вести