fbpx

Деструктивните политики на ВМРО –ДПМНЕ имаа понижувачки однос кон земјоделецот, денес преку реални мерки парите се враќаат

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

ВМРО-ДПМНЕ  сеуште неможе  да се помири  со фактот дека оваа Влада предводена од СДСМ вистински се грижи за земјоделците.

Времето на ВМРО-ДПМНЕ ќе остане запаметено како погубно за земјоделскиот сектор, неисплатени субвенции, лаги ,  закани, уцени  и притисоци.

Наспроти таквите деструктивни политики, денес преку мерките кои ги спроведува ресорното Министерство и политиките на владата предводена од СДСМ, се намалуваат трошоците на земјоделецот и се повеќе пари завршуваат во нивниот семеен буџет.

СДСМ не ги дели земјоделците по партиска линија и не прави селекција на подобни и неподобни земјоделци како што тоа се правеше во времето на ВМРО-ДПМНЕ.

Денес имаме навремена и неселективна исплата на субвенциите по тековните Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој.

Со мерката “зелена” нафта 200 милиони денари се враќаат кај 55 илјади земјоделци кои се регистрирани за обработка на градинарски и полјоделски култури, лозови и овошни насади и поседуваат обработливо земјиште, а воедно  поднеле единствено барање за субвенции по Програмата за директни плаќања 2018.

Утврдување на трошоците и процентот за кофинансирање за секоја култура поединечно беше направена од посебен експертски тим во коишто беа вклучени и земјоделци.

Истовремено, од почетокот на мандатот јуни 2017 година се исплаќаа и заостанати долгови за субвенции од 2013, 2014 и 2015 година од времето на ВМРО ДПМНЕ.

Зборот важи!

СДСМ и надлежното Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство остануваат посветени на грижата за земјоделците преку мерките со кои се намалуваат производствените трошоци и се   обезбедуваат повеќе пари за секој земјоделец .

 

 

Последни вести