fbpx

Криминалната ВМРО-ДПМНЕ со години го загрозуваше Охридскиот регион, сега сите иснтитуции постапуваат по препораките на УНЕСКО

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Предлогот на УНЕСКО Охрид да се стави на листата на загрозено светско наследство е резултат единствено на негрижата, неодговорниот и криминален однос на ВМРО-ДПМНЕ кон природното и културно наследство.

10 години ВМРО-ДПМНЕ заради бизнис и криминални интереси, свесно го загрозуваше културното и природното наследство на Охрид и Охридскиот регион.

Неконтролираните градби на Плаошник и Галичица, мегаломанските градби на Охридското езеро, познатото „парапетче“ на Груевски, криминалните проекти, Субрата Рој, се само дел од децениската негрижа на ВМРО-ДПМНЕ кон Охрид – заштитеното подрачје од УНЕСКО.

За разлика од таквиот однос на ВМРО-ДПМНЕ, Владата предводена од СДСМ, во соработка со општините и граѓанскиот сектор, активно се посвети на решавање на проблемите во регионот.

Предлог одлуката која не е финална е дополнителен мотив за сите институции на локално и национално ниво, да се работи со поголем интензитет за зачувување на нашето уникатно светско наследство.

Сите надлежни инститции се целосно посветени на исполнување на останатите препораки на УНЕСКО и тоа мора да биде остварено бидејќи природното и културно наследство на Охридскиот регион не припаѓа само нашата земја, туку на целиот свет.

 

Скопје, 21.05.2019
ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести