fbpx

Талевски: ВМРО-ДПМНЕ ја замајува јавноста, нивни активисти се и напаѓачи и нападнати

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

ВМРО-ДПМНЕ имаат проблем со сопствениот идентитет. Кое е тоа лицемерие од страна на ВМРО да зборуваат за инцидентот што се случи, кога нивни активисти се и напаѓачи и нападнати, истакна пратеникот на СДСМ Миле Талески во емисијата „24 Анализа“ на телевизија 24.

Талески запраша Што ВМРО-ДПМНЕ ќе преземе за смирување на тензијата и вклучување во евроинтегративниот процес , дали ќе се дистанцира од овие личности, дали ги повикале на одговорност тие кои ги вработиле.

Кога зборуваме за национализам во Бугарија, имаме во државата националистички партии кои декларираат, провенираат и презентираат нациоанлизам во државата, тоа се Левица и ВМРО- ДПМНЕ како привезок на Левица, рече Талески, додавајќи дека, Левица и ВМРО-ДПМНЕ се натпреваруваат кој порадикални изјави и активности ќе преземат.

Талески ги повика ВМРО-ДПМНЕ да вклучат во евроинтегративниот процес со оглед на тоа дека државата ја реализираше старешката цел за членство во НАТО, а сега преостанува реализација на втората клучна стартешка цел – членството во ЕУ.

Нема алтерантива на патот којшто е зацртан, ВМРО-ДПМНЕ треба да најде храброст и сила да гласа за уставните измени, со тоа се прави јасна дистинкција меѓу македонскиот и бугарскиот народ, сега теба да преовлада разумот и во ВМРО-ДПМНЕ има лица кои го сакаат евроинтегративниот процес, не смееме европскиот процес да го запреме ние тука, порача пратеникот на СДСМ Миле Талески во емисијата „24 Анализа“ на телевизија 24.

Последни вести