fbpx

Принципи и заеднички заложби за коалициска соработка меѓу СДСМ и Алијанса на Албанците

Facebook
Twitter
LinkedIn

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија и Алијанса за Албанците постигнаа договор за заедничка коалициска соработка врз основа на принципи и заеднички заложби како и имплементација на Програмата за работа на Владата.

Двете партии ќе бидат максимално посветени на: реализирање на Програмата на Владата, зголемување на ефикасноста на Собранието и институциите, спроведување на мерките за подобрување на животниот стандард на граѓаните, зајакнување на економијата, борба против криминалот и корупцијата, поддршка на стратешкото партнерство со САД, на одлуките и реформите за продолжување на европскиот пат и остварување на полноправно членство во ЕУ.

Приоритетие на заедничката соработка се:

1. Владеење на правото и борбата против корупцијата.

Почитување и точно спроведување на основните европски вредности како што се еднаквоста, почитувањето на човековите права, транспарентноста, слободата на медиумите, борбата против организираниот криминал и корупцијата, како и владеењето на правото.

Градење независно, ефективно и правично судство, искоренување на корупцијата, деполитизирана и професионална администрација, како и вклучување на граѓаните во јавниот живот.

Ветинг на јавни функционери, базиран на најдобрите европски искуства, нови одредби за јавна финансиска контрола .

2. Држава за сите

Негување и поттикнување добри меѓуетнички односи, за општество на еднакви граѓани. Држава за сите, правична и соодветна застапеност во сите области од јавниот живот, елиминација на сите форми на дискриминација, по сите основи додади и културен напредок на сите заедници.

Правилна и соодветна застапеност со што ќе се утврдат процедуралните и институционалните мерки за постигнување пропорционално вработување и елиминирање на структурната дискриминација на сите нивоа и во сите други области од јавниот живот, како за заедниците, така и за родова застапеност и лица со посебни потреби.

3. Рамноправен економски и територијален развој

Посветеност на неопходните реформи во транзицијата на економијата и финансиите, како и за подобрување на севкупните економски развојни перформанси и намалување на нееднаквостите. Фискална децентрализација и правична распределба на јавните приходи, намалување на јазот меѓу регионите, поддршка на локалните претпријатија и иновациите, зголемувањето на странските инвестиции и зголемувањето на ефикасноста на јавните претпријатија.

4. Развојна држава и зелена енергија

Унапредување на развојот држава, заснована на заштита на животната средина, преку одржливото земјоделство и енергетската транзиција.

5. Здрави граѓани

Подготвување и реализација на сеопфатни државни стратегии за здравствениот систем, со цел зголемување на ефикасноста и подобрување на здравствената и медицинската услуга.

За наведените клучни приоритети се обврзуваме за изготвување на конкретни законски решенија, законски измени и подобрувања, мерки и политики за нивна реализација до крајот на мандатот.

Последни вести