fbpx

Цените на производите паѓаат, растат платите и пензиите, грижата на СДСМ на дело

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Санела Шкријељ, пратеничка на СДСМ

Почитувани,

СДСМ преку Владата и парламентарното мнозинство што ги предводи, продолжува да се грижи за сите категории граѓани.

По неодамнешната одлука за замрзнување на цената на белиот и полубел леб, во следните денови следува значително намалување на цените и на други продукти.

Цената на тестенините се намалува за 15 отсто, додека цената на млекото и млечните продукти се намалува за 10 отсто.

Покрај овие одлуки кои имаат за цел да ги заштитат граѓаните од ценовни шокови, реализираме и системски решенија кои го унпаредуваат животниот стандард.

Од овој месец, минималната плата повторно се зголемува и таа ќе изнесува 20.175 денари, односно за над 2.000 денари повеќе од досегашната минимална плата која изнесуваше 18.000 денари.

Согласно методологијата за усогласување на пензиите, од овој месец ќе растат и пензиите за 330.000 пензионери.

Според проценките пензиите ќе пораснат за околу седум отсто што значи дека просечната пензија во март оваа година ќе се зголеми за над 1.200 денари, а следното зголемување согласно Законот ќе се случи во септември оваа година.

Ова почитувани е пример за вистинска грижа за сите граѓани.

Затоа како одговорна партија ќе продолжиме да работиме посветено на унапредување на животниот стандард на сите граѓани.

Последни вести