fbpx

Ковачевски: Од изградбата на новите автопати над 650 милиони евра ќе завршат кај македонски компании

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Во гостување во Дневникот на Телевизија Сител, претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски посочи дека изградбата на коридорот 8 и 10Д, е најголемиот инвестициски проект во историјата на Македонија.

-Обезбедени се 1,3 милијарди евра изградба на автопати во период од пет години со вкупна должина од 110 километри. За прв пат ќе се гради коридор 8 кој што никогаш не бил изграден и со кој што ќе можеме да излеземе и на пристанитето во Драч и на пристаништето во Бургас, порача Ковачевски.

Освен државата и граѓаните, додаде Ковачевски, придобивки од реализација на овој проект ќе имаат и македонските градежни компании.

-Во самиот договор со Бехтел и Енка конзорциумот кој што е над 400 страници многу јасно стои дека 51% од работите треба да ги извршат македонски подиизведувачи. Што значи од вкупната сума од 1,3 милијарди евра, над 650 милиони евра ќе завршат во македонските компании. Она што е важно за нашите компании е тие добро да се подготват за да ги претстават своите можности и своите капацитети пред овој конзорциум со цел да утре влезат во договорни односи со нив како би биле дел од овој проект, порача претседателот Ковачевски.

Последни вести