fbpx

Од земја зависна од увоз, денес државата продава вишоци на струја и заработува од сопственото производство

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Остварената добивка на ЕЛЕМ од близу 30 милиони евра е уште показател за успешноста на политиките во енергетиката на Владата предводена од СДСМ.

Од држава која беше зависна од увоз на струја, денес АД ЕЛЕМ преку домаќинско работење за една година успеа да произведе и продаде вишоци на струја од вкупна вредност од над 21 милион евра.

Домаќинското управување со АД ЕЛЕМ сериозно ги намалило трошоците, па во 2018 година направени се сериозни заштеди во ова претпријатије. Сето тоа резултирало добивката на АД ЕЛЕМ во 2018 година да изнесува над 29 милиони евра, со што 2018 е најуспешна економска година за ЕЛЕМ.

Времето кога ЕЛЕМ беше партиска подружница на ВМРО-ДПМНЕ, кога се увезуваше скапа струја заради бизнис интереси, кога Мицкоски добиваше бизниси со хидроцентрали од Владата на Груевски,  заврши со заминувањето на ВМРО-ДПМНЕ во опозиција.

Денес, со домаќинско и отчетно работење, државата произведува вишоци на струја и го унапредува енергетскиот сектор.

Интеграциите на државата во ЕУ и НАТО дополнително ќе ги подобрат условите за развој на енергетскиот систем, а позитивниот тренд во енергетиката предвидено е да продолжи и годинава.

 

Скопје, 03.04.2019

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТ

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести