fbpx

ВМРО-ДПМНЕ е симбол за партизирани институции, процесот на реформи обезбедува професионални институции во интерес на граѓаните

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

ВМРО-ДПМНЕ е симбол на партизирани институции, симбол на непотизам, симбол на притисоци и закани кон вработените во администрацијата и затоа оваа партија нема минимум кредибилитет да зборува за сосотојбите адмнистрацијата.

Започнатиот процес на реформи обезбедува независна, професионална и ефикасна државна администрација која работи во интерес на граѓаните и во служба на законите.

Процесот на вработувања во државните институции се одвива според годишните програми и потреби на институциите, а дел од вработувањата се со цел подобрување на состојбите во институциите во кои постои сериозен недостиг на кадар.

Според официјалните податоци на Министерството за информатичко општество и јавна администрација, во 2018 зголемен е бројот на вработени со високо образование и магистри, што значи дека конечно во јавниот сектор се вработуваат соодветни и висококвалификувани кадри, согласно потребите на институциите.

Од друга страна во голем број сектори и институции забележано е намалување на вработените. Министерството за образование и наука, Министерство за животна средина и просторно планирање, Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство, МНР, се само дел од министерствата во кои се забележува намалување на вработените.

Продолжуваат реформите кои обезбедуваат професионална и независна администрација која работи во интерес на граѓаните, а не во интерес на партиите како што беше случај во време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ.

Скопје, 02.04.2019
ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТ
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести