fbpx

На добар пат сме, најмалку пет показатели ја потврдуваат успешноста на економските политики

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Успешните економски политики на Владата предводена од СДСМ и напредокот во интеграцискиот процес позитивно влијаат врз економијата.

Потврда за тоа се најмалку пет клучни економски параметри. 

1. Бруто домашниот производ во последниот квартал од 2018 година бележи раст од 3,7 отсто.

2. Вратена е довербата во економијата а доказ за тоа е рекордниот износ на странски инвестиции од 624,5 милиони евра во 2018 година.

3. Растот на индустриското производство во 2018 е највисок во последните седум години и изнесува 5,4 отсто.

4. Во декември 2018 година забележан е најголем раст на просечната плата од 8.1 процент. 

5. За наполни две години стапката на невработеност е намалена, а само во минатата година отворени се над 26.000 нови работни места.

Заклучокот е дека работите се движат во добар правец. Важно е напредокот да продолжи. Тоа значи повеќе пари кај граѓаните, поголеми инветиции, нови работни места и подобар животен стандард.

 

Скопје, 25.03.2019

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТ

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести