fbpx

Сега треба да се донесе одлуката за ЕУ, ДПМНЕ секако нема да победи на наредните избори

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Државата, институциите се пред историска шанса за крупен исчекор во евроинтегративниот процес.

Важно е токму овој момент да се искористи оваа година и желбата, волјата на ЕУ да направи пакет за проширување со неколку држави, тоа е битно за граѓаните на Северна Македонија, ние како држава да влеземе токму во овој пакет за проширување на ЕУ.

Колку и да се надева, на Христијан Мицкоски треба да му е јасно дека ДПМНЕ нема да победи на наредните парламентарни избори и дека нема да ја формира наредната влада, особено доколку го задржи антиевропскиот курс на својата политика.

Изборите секогаш траат меѓу 60-90 дена, ако ги одземеме наредните 60 и 90 дена со сите процедури по изборите за формирање на влада веќе доаѓаме до самиот крај на годината, тоа значи дека целото ова време од наредните 4 месеци сме го искористиле за избори а по нова година веќе европските институции ќе влезат во едно предизборно расположение бидејќи во јуни се европските парламентарни избори.

Затоа мора да се искористи овој период и државата да продолжи по европскиот пат.

Нова преговарачка рамка нема да има и тоа им е јасно на сите, вклучително и на Мицкоски.

Со глас за Европа сите политички субјекти во Собранието имаат можност да ја покажат проевропската заложба на дело, се друго е дејствување на штета на државата и граѓаните и одработување за интересите на туѓи центри на моќ.

Последни вести