fbpx

Социјалдемократските политики го заштитија стандардот на граѓаните во време на кризи

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Социјалдемократските политики во време на глобални кризи, пост-ковид, енергетска и економска, како и војна на европскиот континент, го заштитија стандардот на граѓаните.

Владата предводена од СДСМ во изминатите кризни години спроведуваше мерки за заштита на стандардот на сите граѓани, пред се за најранливите категории граѓани, за зачувување на работните места, за помош и поддршка на компаниите, за земјоделството..

Со над 110 мерки, донесени во пикот на кризата, поделени во 6 пакети со вкупна вредност од околу 1,2 милијарди евра, директно се ублажија последиците од кризите.

Истовремено со системски решенија за минималната плата и методологијата за усогласување на пензиите се обезбеди стабилност, предвидливост и континуиран раст на приходите на граѓаните.

Минималната плата од 8.800 денари во 2017 година се искачи на 20.175 денари, просечната плата, која во март 2017 година изнесуваше 22.445 денари сега е над 36.000 денари.

Пензиите се усогласуваат со порастот на просечната исплатена плата и растот на трошоците за живот, со што просечната пензија се зголеми за 47 отсто, додека минималната пензија е покачена за 60 отсто.

Истовремено со зголемување на приходите, стандардот на граѓаните се заштитува со мерки за намалување и гарантирани цени на основните прехранбени производи.

Доколку за време на последниве три години Владата не ги спроведеше мерките за заштита на стандардот на граѓаните, денес сликата ќе беше значително полоша.

Социјалдемократските политики гo заштитија и ќе продолжат да го заштитуваат стандардот и да ја подобруваат благосостојбата на сите граѓани.

Последни вести