fbpx

Со ДПМНЕ и Левица нема иднина, само изолација со помали плати и пензии

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Со антиевропските ДПМНЕ и Левица, Мицкоски и Апасиев нема иднина, само изолација и стагнација.

Со ДПМНЕ и Левица нема поголеми плати и пензии, има само споменици и стиропор за богатење на Белата плата, врз грбот на народот.
ДПМНЕ е партијата којашто беше против покачувањето на минималната плата и во чие 11 годишно време на владеење изнесуваше 8.000 денари. Работниците беа третирани како евтина работна сила, со згазено достоинство и без вреднуван труд.

Со ДПМНЕ 8.000 денари а со СДСМ минимална плата е 20.175 денари и повторно ќе расте дополнително.

Со ДПМНЕ просечната плата изнесуваше 22.000 денари, со СДСМ просечната плата е над 37.000 денари.

Просечната пензија СДСМ ја зголеми за 40%.

Во време на ДПМНЕ, во 2016 година, просечната пензија изнесувала 13.754 денари, додека во март 2023 година просечната пензија е покачена на околу 20.000 денари.

Во времето на ДПМНЕ минималната пензија беше 9.000 денари, денес е 13.200 денари.

Над 160.000 корисници на пензија биле под прагот на сиромаштија од 14.000 денари, дефиниран од Светска банка, а СДСМ го намали на повеќе од половина, за над 50%.

Пензиите ќе растат со СДСМ, а со новата методологија ќе се усогласуваат на секои шест месеци врз основа на растот на трошоците за живот и на просечната плата.

Интеграцијата носи економски напредок и подобар животен стандард на граѓаните, а изолацијата економско уназадување.

Последни вести