fbpx

Делегација на СДСМ предводена од Генералниот секретар Зечевиќ, положи цвеќе на вечното почивалиште на Глигоров

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Делегација на СДСМ претставена од генералниот секретар Миле Зечевиќ Вардарски, потпретседателот Стефан Богоев, Евгенија Јанакиеска од СДММ и Ѓунер Исмаил, денеска на дванаесетгодишнината од смртта на првиот претседател на независна Република Македонија, Киро Глигоров, оддаде почит и положи цвеќе на неговото вечното почивалиште.

Претседателот Глигоров беше политичарот кој со својата мудрост и искуство ја обезбеди независноста на државата, успеа да ја зачува безбедноста и мирот во период кога регионот беше зафатен од виорот на војната.

Ќе остане запаметен како Претседател кој прв се обрати на македонски јазик од говорницата на ОН на 8 април 1993 година кога Република Македонија стана 181 членка на Обединетите Нации.

Македонските граѓани и членовите на СДСМ со особена почит се сеќаваат и ги вреднуваат државните достигнувања на претседателот Глигоров кој го отвори европскиот пат на земјата.
Со членка книшка 001 на СДСМ, Глигоров со својата мудрост, храброст и визионерство, ги постави темелите на независна, демократска суверена држава признаена од целиот свет, која денес е дел од НАТО и наскоро ќе стане дел од ЕУ.

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, како одговорна и државничка партија ги негува и спроведува вредностите коишто претседателот Глигоров ги остави зад себе.

Последни вести