fbpx

Успешни економски политики на СДСМ: Инфлацијата е 3,6%, намалена за пет пати

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Успешните економски мерки и политики на СДСМ даваат резултати, кои ги чувствуваат сите граѓани.

Стапката на инфлација во декември 2023 година се спушти на 3,6%.

Инфлацијата е намалена за околу пет пати во однос на декември 2022 година, кога изнесуваше високи 18,7%.

СДСМ го заштити стандардот на граѓаните, со креирање и реализација на мерки како одговор на високите стапки на инфлација предизвикани од економската и енергетската криза.

Истовремено, со постигнување на ниска и стабилна инфлација, економските мерки поттикнаа раст на платите.

Просечната плата се искачи на највисока вредност досега од речиси 39.000 денари.

Со СДСМ ќе продолжат да растат платите и пензиите, како и куповната моќ на граѓаните.

СДСМ продолжува со мерки и политики за намалување на инфлацијата и заштита на животниот стандард на граѓаните.

Последни вести