fbpx

Намалувањето на бројот на загадени денови е охрабрувачки, Владата и институциите продолжуваат со решавање на проблемот со загадувањето

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Владата предводена од СДСМ, заедно со сите надлежни институции активно работи на надминување на долгогодишниот проблем со аерозагадувањето.

Првите подобрувања се видливи и охрабрувачки. Како што јавно обелодени Министерството за животна средина и просторно планирање, во 2018 година постои намалување на бројот на деновите со надмината дозволена загаденост од 50 микрограми, споредено со 2016 и 2017 година.

Според просекот од сите мерни станици во Македонија, во периодот од први јануари до 30 ноември 2018 година, регистрирани се 88 загадени денови, што е благо намалување во однос на 2016 и 2017 кога бројот на загадени денови бил 99.

Поединечно по мерни станици, значителен напредок има во Тетово, каде што во 2016 година имало 273 загадени денови, во 2017 115, а во оваа 2018 година бројот на загадени денови изнесува 105 денови.

Во Битола, на првата мерна станица, минатата година имало 105 загадени денови, а годинава 65.

Намалување на деновите на загадување има и во другите населени места, како Карпош, Центар и др.

Ова се охрабрувачки резултати што мотивираат во борбата против аерозагадувањето.

Претстои уште работа и затоа, Владата предводена од СДСМ, надлежното министерство, општините и сите останати засегнати институции постојано преземаат мерки за справување со загадениот воздух, со крајна цел, загадувањето за две години да биде намалено за 50 отсто во Скопје и од 30 до 50 отсто во цела Македонија.

 

Последни вести