fbpx

ДПМНЕ да ги поддржи законите за намалување на платите на функционерите

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

ДПМНЕ да ги поддржи измените во законите, за намалување на платите на сите избрани и именувани функционери.

Измените во шест закони, по скратена постапка, ги предложи пратеничката група на СДСМ

Тие предвидуваат намалување на постоечките коефициенти на плати со што платите на сите избрани и именувани функционери нема да пораснат.

Бидејќи Уставниот суд ја укина фиксната основица, ова е единственото уставно решение.

Со овие законски измени се опфатени пратеници, министри, директори, градоначалници, судии, обвинители, сите избрани и именувани лица или околу 1.060 лица.

Парите наместо за поголеми плати на функционерите да завршат кај граѓаните.

Со СДСМ во изминатите години растат платите и пензиите, повеќе пари завршуваат кај граѓаните.

Последни вести