fbpx

Ковачевски: Благодарение на лидерството на СДСМ, денес Македонија е стабилна, безбедна земја, членка на НАТО со отпочнати преговори со ЕУ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Пред 31 година ние станавме земја членка на ОН, под времена референца со оглед на отвореното прашање кое уште од самиот почеток го имавме со Грција и кое прашање остана незатворено уште 27 години. Меѓутоа тогаш благодарение на храброста и одлучноста на претседателот Киро Глигоров и тогашното водство Македонија стана земја членка на ОН а знаевме колку тоа е значајно за градење на една независна држава. – истакна претседателот на СДСМ Димитар Ковачевски во интервјуто за Фронтлајн.

Апсолутно дека имаше отпор и од исти или слични актери коишто ги правеа отпорите при зачленувањето во НАТО. Нашиот отворен процес на преговори со Грција траеше 27 години ако не се лажам. И иако Нимиц го доврши процесот до крај, беше потребно некој којшто како Киро Глигоров што донесе одлука да имаме лидер кој ќе донесе одлука во однос на зачленувањето во НАТО а тоа значеше и решавање на деценискиот проблем отворен со Грција. Ние денес сме земја членка на НАТО и сега гледаме во услови на војна на европскиот континент што значи де се биде дел од најголемата безбедносна одбранбена организација во светот. – рече Ковачевски

И на крајот гледате дека ние отпочнавме преговори со ЕУ. Тоа беше тешка одлука, тоа е одлука која јас ја носев. Чувството на тие преговори е веројатно исто како чувството како и на тие преговори кои ги имал Зоран Заев при преговорите за влез во НАТО и Киро Глигоров при преговорите за влез во ОН. Но, на крајот на денот, знам дека и граѓаните го делат тоа чувство, тоа чувство е како некој со нож да ви го сече стомакот. Кога преговарате меѓутоа од друга страна, лидерот мора да преземе одговорност и да донесе одлука која ќе донесе подобро утре и за нашите деца и за нашите внуци. – истакна претседателот на СДСМ Димитар Ковачевски во интервјуто за Фронтлајн.

Последни вести