fbpx

ВМРО-ДПМНЕ продолжува со невистини, со Договорот се гарантира македонскиот идентиет, македонската посебност, македонскиот јазик

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

ВМРО-ДПМНЕ не може да престане со пласирање на лажни вести, измислици и полувистини преку коишто продолжува да работи на штета на државните и интересите на граѓаните.

Постигнатиот Договор со Грција е патриоски чин којшто го гарантира и зајакнува македонскиот идентитет и ги отвора вратите за членство во НАТО и ЕУ.

Иако Договорот е јавно достапен за сите, ВМРО-ДПМНЕ денеска продолжи со невистините.

Во однос на топонимите, членот 8 став 4 од Договорот обезбедува чисто и соодветно решение согласно меѓународните стандарди. Притоа им се дава приоритет на ендонимите, наместо егзонимите и тоа важи и за двете страни. Приоритет не значи забрана.

Ист е случајот и со формирањето на Заедничкиот комитет кој ќе работи во согласност со начелата и целите на УНЕСКО и Советот на Европа, а неговото делување исто така ќе важи за двете страни подеднакво.

Договорот го гарантира македонскиот идентиет, македонската посебност, македонскиот јазик.

Време е ВМРО-ДПМНЕ да престане со лажните вести преку кои работи против интересите на граѓаните и интересите на држава.

Време е ВМРО-ДПМНЕ конечно да покаже одговорност, да се одважи и во интерес на граѓаните да каже ДА за договорот којшто го зајакнува македонскиот идентитет, да каже ДА за македонската иднина.

Скопје, 24.06.2018

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести