fbpx

Децата чии родители добиваат парична социјална помош се ослободуваат од плаќање здравствена партиципација, секој е важен!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Владата предводена од СДСМ продолжува со спроведувањето мерки што овозможуваат унапредување на социјалната и здравствената заштита, со посебен акцент на ранливите категории граѓани.

Децата чии родители се корисници на правото на социјална помош, се ослободуваат од плаќање на здравствена партиципација.

Оваа мерка опфаќа над 24.000 лица и за таа цел од Буџетот се издвојуваат околу 20 милиони денари.

Со ова се надминува долгогодишен проблем на лицата корисници на социјална помош кои се соочува со тешкотии при обезбедувањето здравствени услуги за нивните деца поради неможноста да платат партиципација, а сето тоа негативно се одразуваше врз нивното здравје, раст и развој.

Одлуката за ослободување од плаќање на партиципација за лицата до 18 годишна возраст, чии родители примаат социјална парична помош, го олеснува пристапот до здравствена заштита за една ранлива категорија граѓани и истовремено обезбедува заштеда на средства кај овие семејства.

Владата предводена од СДСМ останува целосно посветена на своите заложби за градење на ефикасен и достапен систем на социјална и здравствена заштита и продолжува со спроведување на мерките што обезбедуваат унапредување на квалитетот на живот за сите граѓани, затоа што секој е важен.

Скопје, 29.03.2018

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести