fbpx

Растот од 1,2 отсто во последниот квартал од 2017 е потврда за успешноста на процесот на стаблизирање на економијата

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Растот на Бруто домашниот производ од 1,2 отсто во последното тромесечје од 2017 година ја потврдува исправноста на економските политики на Владата предводена од СДСМ и е уште еден во низата показатели дека економијата се стабилизира и се движи во добар правец.

Последните три месеци од криминалното и расипничко владеење на ВМРО-ДПМНЕ и нивните погубни политики донесоа пад на економијата од 1,3 отсто во првиот квартал од 2017 година. Дополнително, преку политиките на деструкција, блокади и насилство кое кулминираше на крвавиот четврток, ВМРО-ДПМНЕ предизвика економска и правна несигурност за граѓаните и стопанството а сето тоа поразително се одрази врз економијата.

Со формирањето на реформската Владата предводена од СДСМ започнат е процесот на спроведување реформи што ги санираат штетите од расипничкото и криминално владеење на ВМРО-ДПМНЕ, ја стабилизираат економијата и го поттикнуваат економскиот раст.

Тоа е потврдено и преку економските параметри. По падот на економијата поради лошото владеење на ВМРО ДПМНЕ на почетокот на 2017 година, во последната четвртина од годината, економијата порасна за 1.2 % како одраз на враќањето на стабилноста и ефикасноста на спроведените мерки.

Владата предводена од СДСМ преку одговорното управување со финансиите и спроведувањето на мерките од Планот за економски раст продолжува да работи на овозможување услови за достигнување на предвидениот економски раст од 3,2 отсто за 2018 година, како и негово интензивирање во следните години.

 

Скопје, 09.03.2018

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

 

Последни вести