fbpx

Заврши времето на купи-продај шемите и Белизе фирмите, ВМРО ДПМНЕ не може да ја манипулира јавноста

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Заврши времето на Белизе фирми и рајски шеми за купи-продај од братучед на кум и обратно.

Јавноста се изнаслуша како врхушката од ВМРО-ДПМНЕ кумува и уценува за да земе процент од секој проект и бизнис зделка кога беше на власт.

Денеска има јасна одвоеност на партијата од државата и недвосмислена одвоеност на бизнисот од политиката. Македонија е пазарна економија во која што владее правото, со слободно претприемништво каде приватните субјекти се самостојни во одлучување за сопствениот деловен потфат, со јасна дистинкција помеѓу приватниот и јавен сектор.

Тоа го покажува и примерот со Вицепремиерот Кочо Анѓушев. За да нема конфликт на интерес, како што и вети на почетокот на преземањето на должноста, Ангушев ја продава компанијата, со што јасно дава до знаење дека единствен мотив за да биде во владата е за да и помогне на државата, а не за да реализира бизнис интереси како што тоа со години го правеше ВМРО-ДПМНЕ .

Доколку ВМРО-ДПМНЕ не прави разлика меѓу односите во приватниот и јавниот сектор во Македонија, треба да е загрижена за капацитетот на новото раководство на оваа партија.

Ако ВМРО-ДПМНЕ навистина сака да се реформира треба да расчисти со „купи-продај“ шемите, за кои јавноста беше сведок дека оваа партија ги применуваше и во однос на наметнатиот спор со Грција.

ВМРО-ДПМНЕ треба да се однесува одговорно кон граѓаните, а не да шири лажни вести. Вниманието од позитивните резултати на Владата предводена од СДСМ не може да се оттргне со манипулации.

 

Скопје, 17.01.2018

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

 

Последни вести