fbpx

Ќе бидат дадени бараните гаранции, да престане веднаш неразумното блокирање на демократските процеси!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Неопходно е веднаш да се одблокираат демократските процеси во Македонија и Ѓорге Иванов веднаш да го даде мандатот за состав на нова влада на претседателот Зоран Заев.

Поради блокираните демократски процеси, Македонија се соочува со проблеми кои им штетат на граѓаните и целиот државен систем. Таквата блокада ќе кулминира в понеделник кога истекува мандатот на градоначалниците и Советите на општините.

Вработени во општините, наставници, ќе останат без плати и надоместоци. Граѓаните не ќе можат да ги добиваат потребните услуги од општините.

На тој начин, уште повеќе ќе се усложни ситуацијата во која се наоѓаат граѓаните и Р. Македонија. Затоа, потребен е итен и мирен транфер на власта, со цел Македонија што побрзо да добие функционални институции.

Апелираме до сите, вклучително и до Иванов, конструктивно да се вклучат во демократските процеси, да делуваат совесно и одговорно и час поскоро да овозможат мирен трансфер на власта и формирање нова реформска Влада.

Програмата на новата Влада ја гарантира унитарноста на државата, работа според Уставот и ќе ги отвори евро-атланските перспективи на Македонија.

Ќе бидат дадени и бараните гаранции со што завршуваат сите неразумни изговори за блокирањето на демократските процеси.

Секое постапување спротивно на државниот интерес да се избере нова Влада и да се стабилизира државата е противуставно казниво дело.

Скопје, 12.05.2017

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

Последни вести