fbpx

Здравјето на граѓаните е врвен приоритет за новата Влада, итно да се овозможи формирањето!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Новата реформска Влада на граѓаните вистински ќе се грижи за здравјето на граѓаните. Здравјето на граѓаните е врвен приоритет. Тоа е предвидено во Програмата на новата Влада на Република Македонија.

Здравствениот систем нема да се базира на тендер политики како досега, туку исклучиво на потребите на граѓаните. Квалитетно и ефикасно здравство достапно за сите граѓани е неопходна потреба на граѓаните.

Никогаш повеќе да не се повторат случаите на смртност поради криминални интереси, што донесоа неисправни и несоодветни апарати и несовесни политики поради што пациенти се оперираат по ходници, бебиња и мајки умираат од недостиг на гинеколози, нема завои за рани по болниците, луѓето се лечат во руинирани здравствени установи, граѓани губат животи во расипани возила на Брзата помош.

Во рамките на здравствените политики, новата Влада на граѓаните ќе основа нова самостојна јавна здравствена установа на итна медицинска помош, којашто ќе ги обедини сите служби на итна медицинска помош и ќе ги поврзува сите болници во Република Македонија.

Медицинскиот кадар од јавното здравство ќе добие нормални услови за работа и повисоки плати, за да не заминува од државата туку да остане во јавното здравство и мотивирано да се посвети на грижата за здравјето на граѓаните.

Болничкото лекување ќе биде бесплатно и достапно за сите.

За сето ова да може да се рализира, итно е потребно да се овозможи формирањето на новата реформска Влада, којашто ќе биде посветена исклучиво на потребите и на здравјето на граѓаните на Република Македонија.

 

Скопје, 19.03.2017

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести