fbpx

СДСМ се грижи за сите, над 866 милиони денари за овчарите и градинарите

Facebook
Twitter
LinkedIn

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги информира производителите на градинарски култури и овчарите дека на нивните сметки исплатени се парите за субвенции. На сметките на вкупно 3.124 сточари кои имаат поднесено барање за директни плаќања за обележани и одгледани овци, исплатени се над 633,4 милиони денари, додека на 10.547 градинари исплатени се над 233,4 милиони денари, велат од Агенцијата.

Директорот на агенцијата, Никица Бачовски, информира дека по исплатата на градинарите и овчарите, ќе се исплатат и тутунарите кои беа должници за вода или пашарина. Исто така во текот на наредната недела се очекува да се процесираат и исплатите за субвенциите за обележани грла говеда. Вработените веќе работат и на процедурата за дополнување на картичките за субвенционирано гориво за земјоделска механизација или попознато како картички за „зелена нафта“ – истакна Бачовски.

Агенцијата и во наредниот период ќе продолжи со обработка на пристигнатите барања за останатите мерки и по нивната обработка ќе се врши исплата. Политиката за неселектива исплата на субвенции продолжува токму во период кога средствата им се најпотребни. Грижата за земјоделците беше и останува во фокусот на оваа Влада, додаваат од таму.

Последни вести