fbpx

Како членка на НАТО користиме дигитални алатки за следење на пожарите

Facebook
Twitter
LinkedIn

Во Центарот за управување со кризи состојбата со пожарите се следи преку системот НИКС (Next generation incident command) кој дава податоци во реално време и кои потоа се дигитализираат, со што се олеснува детектирањето и локализирањето на пожарите. Покрај ова, како помош во справувањето со огнените стихии во се вклучија и експерти за високоризични пожари од Франција, Црна Гора и САД.

Како што информираше директорот на Центарот за управување со кризи (ЦУК), Стојанче Ангелов на прес-конференција, НИКС системот служи за просторно прикажување податоци во реално време и дава визуелна претстава за состојбите со пожарите.

Тој објасни дека дигиталноможе да се следи кој било пожар, да се види каков е неговиот статус, дали е изгаснат, дали е активен, дали е под контрола. Доколку е активен да се види колку припадници на противпожарните служби се на терен, од странските и од домашните, колку припадници на полицијата и на Армијата се ангажирани, колку цистерни се мобилизирани и колку возила…

Еден од авторите на системот,Урим Вејсели, на прес-конференцијата посочи дека проектот започнал во 2016 година и е дел од НАТО програмата „Наука за мир и безбедност“. Во проектот учествуваат Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора, а вклучени се и САД.

Последни вести